Izbrane vsebine

05.09.2022

Publikacija "Zdravje v občini - Razvoj in definicije"

Preberite večeast
22.04.2022

Pandemija covida-19 in življenje prebivalcev Slovenije

Pandemija covida-19 je v naša življenja prinesla veliko sprememb, izzivov in prilagoditev. Pri bolezni, kakršna je covid-19 ne govorimo le o pandemiji virusne bolezni, temveč gre poleg tega še za sindemijo s priključeno infodemijo.

Preberite večeast
08.04.2022

Azbestna vlakna so škodljiva, so tudi glavni povzročitelj redkega, a enega najnevarnejših rakov, malignega mezotelioma

V našem okolju je še veliko različnih azbestnih materialov, predvsem gradbenih in izolacijskih, čeprav je od prepovedi proizvodnje in prodaje azbesta v Sloveniji minilo že 20 let.

Preberite večeast
08.04.2022

Alkohol

Alkohol je najbolj razširjena droga, po kateri vsaj občasno posega večina odraslih prebivalcev. Pomembno je poudariti, da so pivske navade prebivalcev, odnos do alkohola in dostopnost do alkohola v Sloveniji problematični.

Preberite večeast
01.04.2021

Tobak

V Sloveniji smo na področju zmanjšanja razširjenosti in posledic kajenja naredili že veliko, a so pred nami še številni izzivi.

Preberite večeast
01.02.2019

Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v sloveniji

Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji temelji na rezultatih monitoringa pitne vode, ki ga izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano (NLZOH).

Preberite večeast
01.02.2019

Hrup v okolju

Hrup je zvok, ki je moteč. Motnje so v veliki meri odvisne od intenzitete zvoka, vendar ni v vseh primerih najbolj moteča glasnost hrupa.

Preberite večeast
01.01.2019

Klopni menigoencefalitis

Klopni menigoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in z uživanjem nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov, ki vsebujejo virus.

Preberite večeast
01.01.2019

Vročinski valovi lahko ogrožajo zdravje

V zadnjih desetletjih so tudi v Sloveniji neugodne ali celo nevarne vremenske razmere, ki vplivajo tudi na zdravje ljudi. Huda in dolgotrajna vročina v poletnih mesecih povzroča toplotno obremenitev.

Preberite večeast